fredag 29. juni 2007

Ninajifunza kiswahili

Man kommer veldig langt med engelsk her i Nairobi. Jo da, jeg har stått i butikken og gjentatt ordet wire omtrent hundre ganger før det endelig gikk opp et lys for butikkmannen. Oh, you mean wire? Det er ikke store ordet, men av og til er broen mellom norsk aksent og kenyansk aksent vanskelig å bygge. Det tok foreksempel litt tid å venne seg til at lain betyr rain. Selv snakker jeg engelsk med trøndersk trykk og klang, og kenyanerne snakker engelsk i mange ulike varianter avhengig av hvilke lyder de ulike folkegruppene sliter med å uttale. Likevel kommer man som regel i mål hvis man bruker engelsk her i hovedstaden.

På bondelandet derimot, eller i Tanzania, der risikerer man å bli stående alene med engelsken sin. Der er det swahili som gjelder. Derfor prøver jeg å lære dette språket. Najaribu sana. Nå for tiden står jeg tidlig opp, tar på meg langbukse, fleece og ullsokker og rusler bort i et iskaldt klasserom hvor Mwalimu wangu gjør sitt ytterste for å få meg til å snakke med de ordene og den grammatikken jeg har lært til nå. Jeg sier ikke at swahili er et vanskelig språk, jeg antyder bare svakt at jeg ikke er noen racer på dette området. Jeg mener selv at jeg har fått en del av språket inn i hodet etter hvert, men det er vanskelig å få det ut igjen på en nyttig måte. Slik det er nå, snakker jeg i sakte kino med lukkede øyne og klarer å pusle sammen fornuftige setninger når jeg bare får litt tid på meg. Denne måten å snakke på duger likevel ikke til annet enn klasseromssamtaler. Målet for sommeren er å få opp både tempo og ordforråd. For å være ærlig, var det lettere for meg å skrive hovedfagsoppgave.

3 kommentarer:

Ingvild, sa...

Skrive kan du i alle fall:) Det krever mot bare å prøve å lære et helt annet språk:) Neste gang handler du nok på swahili:)

Hilde sa...

Bodil, eg e imponert=) Konge med bilder på siden!!!
Struktur og pågangsmot...trenger man si mer? Både når det gjelder språk og annet!
Har det forresten fint. Travelt, men fint. Hils kjensfolk!

Klem fra Hilde

Marit sa...

Så bra med blogg!

Må bare sitere samtalen fra bilen på vei hjem fra barnehagen i går:
Marte: Kan krokodiller spise mennesker?
Mamma Marit: Ja, men de er langt borte, i Afrika eller noe.
Margrete: Sånn som Bodil?...
Du er ikke glemt, og ungene er beroliget med at du og krokodillene ikke svømmer i samme elv.

- men nå kan du jo snart snakke til krokodillene så de forstår!
Nå må du snakke mye med de innfødte dette året, for bergenserne vil nok ha deg tilbake neste år!